Gijon

Lipsasime ilma ekstreemita läbi. Tiksuv mootor on ebameeldiv piisavalt. Kaugemal ookeanil ja mägedes sähvis ja üksvahe nelja viie vahel öösel oli selja taga äikesepesa aga see lahtus ära enne kui järele jõudis. Mõõnaga tulime sisse aga see sadam siin kannatab seda ka.

Üks saksa jaht redutab kais. Muidu vaikus. Merel ka. Isegi traalereid ei olnud öösel väljas ja võrke ka siia panna ei saa. Väga kiiresti tuleb sada meetrit sügavust kätte. Katsu ankurdada.

Julia evakueerus puhaste linade, vannitoa ja öise magamisega maailma tagasi. Sisselamine kus iga teine öö on avamerel ei tule esimese korraga. Kui tuleb. Õige pesumasin ja laine paugutamine jäi järgmiseks korraks.

Kui Agost jäi maha voodipesu (ja limoncellot) siis Juliast töökindad ja posu maske (ja virsikuid). Varandust tasapisi koguneb.

Hommikupoole oli nutuselt vihmane aga õhtul päike ning linn paksult rahvast täis. Tuvastasime vähemalt kolm kohvikute rajooni ja melu igal pool. Sadamarajoon ongi üks suur kõrts.

Maskitsirkus kogub tuure, neegrid müüvad siin eri kirjade ja kujundusega kräppi mida ette panna. Brändimaskid, guzzimuzzi jms on järgmine tase.

Tollimees köis jälle hommikul ja kirjutas eelmise protikolli puhtalt ümber. Oli kaunis morn, torises et ta peab pühapäeval tööd tegema. Olulised lisaküsimused – põhjavärv ja kaal. Aga asjalikku juttu ka – küsis et kas te teate et peate ettevaatlikud olema. Mõtlesin et jälle kuskil militaristid möllavad, seekord kõmmautavad prantsusmaa poole.

Aga hoopis huvitavam lugu. Siiskandis hulgub ringi 9 pealine parv pätistunud Orca’sid. (mõõkvaal / killer whale, kõige suuren delfiiniline kiskja, kuni 5m ja 5000kg ja hambad kuni 10cm).

Vaenavad purjekaid. Viimati nähtud UK jahilt a Coruna lähedal 13 sept ja tollimehe infi järgi hiljem veel ferrol-cedeira vahel. Üks laev on tüürita jäänud ja üks kodanik õla paigast ja mõnel kriimustusi.

Teadlased arvavad et vaesed loomad on väljasuremisohu tõttu stressis, muidu nad nii nunnud ja hoiavad eemale. Ma oma lolli peaga arvaks et ju mõni hakkas proppariga nügima ja see ajab nüüd tigedaks.

Lood juhtumiste kohta jah täitsa olemas, Algavad Gibraltarist, Bilbao’st ja ülespoole. Orcad tulevadki sügisel tuuniparvede järel Biskaiale. Näiteks

https://www.theguardian.com/environment/2020/sep/13/killer-whales-launch-orchestrated-attacks-on-sailing-boats

Laadisin Orca filmi jaoks GoPro korralikult ära.

Pühapäeval läheme öösõitu Viviero’sse, arvestusega et hommikuse koidu ja tõusuga sõidame sisse.