Visby

nonii. kolm ööpäeva merel on möödas. unerütm on ammu sassis, kolm tundi korraga on ok ja neli tundi on pikk uni. poole öö kaupa vahetame välja, tegelikult täitsa väljapuhanud seis on.
raidi magas ja kui aknast vaatas siis ärkas virgeks. gotlandi kaljud akna taga. maa.

miski nali peab kogu aeg olema, laevu liigub siin napilt. vaheaegadega viiekaupa. selle sõidu nali on nafta, kütuse poolest olime piiri peal, nibin nabin igasuguste arvestuste järgi lihtsalt ei jätkunud gotlandini. kolmkümmend liitrit oli kanistritega kaasas ja kümne liitri kaupa panime juurde. sõitsime windvane reziimis maksimaalselt täpselt tihttuules ja mootoriga aitasime väheste tuuridega kaasa. ja saime kohale. naljakal kombel nii kümmekond liitrit sajast jäi isegi üle. kuigi vahepeal koonerdasime kohalejõudmise nimel ka kajutiküttega.

miks sihuke valu taga on lihtne. jõudsime kl 12 aga täna kell kuus merel olla on tervistkahjustav. esiteks külm ja teiseks tuul kruvib üles 14-16 meetrini sekundis. gotlandi ümbruse avamerel tekitab see 3.5 – 4.5 m lainet ja täpselt vastu nagu ikka. ega muud kui jaht hakkab vastikult prõmmima ja edasi saab kokkuvõttes ehk 3 sõlmega. praegu saime rihitudnii et kui gotlandil maabusime siis lõunanurgas juba puhus, visby kandis aga saar andis varju. öösel ja homme päeval lubatakse viisakalt väljendudes near gale ilma.

päris torm ei ole, see värk tekitab vastakaid arvamusi, mina ei põe selle päeva pärast ja mis mõte on trügida vastu tugevat tuult, koit sõidaks kuhupoole vaja, raidil aeg täis ja vaja koju, tiit ülearu ei katsetaks ja hoiaks laeva. niisiis, kuna puhub otse vastu siis ootame siin gotlandil 8 mail hommikuni ilma rahunemise ära. muidu oli plaan raidi seitsmendal eestis maha panna. see nüüd natuke läheb luhta.

visbys on üks poolakate punt, need ei teinud välja ja läksid merele ja üks saksa jaht. rohkem lolle pole. hooaeg ilmselgelt pole alanud. merel ka jahte jalgu ei jäänud, rääkimata et öösel seganud oleks. gotlandi jahisadamas poid pole veel vees. sadamaülem siiski lubas homme ennast kohale vedada, ahnus ajab tagant. läheme nüüd käiakive otsima. üks rasvane praad ei teeks ka paha.