Gieselau

kieli kanali lüüs sulgus selja taga ja ei ole enam õiget merd, kuue meetrist tõusu mõõna ega kolme sõlmeseid hoovusi ristipõiki.

reeds almanahh ja enamik materjale on ainult ballastiks pardal. ilmselt ka selliseid laineid ei näe enam. läänemere 450 miili on jäänud.

kieli kanali 100km st jõudsime sõita 45km gieselau harukanalisse ööseks seisma. sunniku sakslased ei lase siin öösel sõita, on ordnung. sõidetakse ametlikul päevaajal milleks moment on 0230 kuni 2000. õhtusest ajast võib veel aru saada aga pool kolm on ju pime. võta kinni.

harlingenis oli suht ahne sadam, poole kallim ja lisaks kõik muu lisaraha eest. tanklat ka polnud. tassisime  bensinijaamast käsitsi paagi täis. eile oli seal hollandis kuningal miski probleem, maha löödud, kroonitud vms pidupäev, igatahes pool linna oli purjus ja karjusid tänaval ning loopisid plasttopse maha. meie kahe kanistriga ei sobinud sinna pilti teps mitte.

öösel sai mitu nalja. peale saksa piiri ületamist aeti vilkuritega taga. raidi krabas vesti järgi ja kartis et panevad puhuma. siis kargas paar purjekat ootamatul pimedusest välja ja hullult tuledega ära ehitud miinitraalerid  troppasid merel jalus. kalalaev tuli otse peale. tavaline öine jama ühesõnaga.

aga külm oli küll nii et hingeõhk auras ja kõik riidekihid olid käigus. kuhu me sattunud oleme ah. põhjameri ise mingit erilist sigadust ei korraldanud, kuigi norra poolt tulev ummikas näitas et seal oli tormanud. ise lipsasme kenasti läbi. tuul oli enamiku ajast vastu nagu ikka. õnneks sellise nurga all mis viimase piiri peal tihtuules purjesid tarbida lasi ja lausa hallssima ei pannud.

see purjekas tuleb üldse väga hästi vastu tuult, suhtelist nurka saab hea trimmi korral hoida 25-30 kraadi. öösel väike purjede rehvimise trevooga oli. täna õhtul aga on juba paiguti tuult kuus palli ja ilm nadi.

kanal on laevu täis, paiguti panevad kolmes reas ja paiguti jahtidele jäetakse mõned meeetrid kaldapostideni.

siin gieselaus on lihtviisiline padusaksamaa landwitchafti ja lehmadega ja viis jahti ööd veetmas.

ilm ilus aga kah külm. valele poole sõidame.

homme tangime kielis koidu, vee, toidu ja naftaga ja siis on ahne plaan lihtviisiliselt sõita eestisse. võib olla  võtame gotlandilt kiiruga käiakive peale. 450 miili jutiga on veel tegemata, 300 ringis tuli iiri otsaga. aga eks sõltub ilmast.