Amsderdam, Harlingen

pikalt ei viitsi jahuda sest üleeile startisime selle lollaka raudteesilla tõttu viie ajal, päeval kolgerdasime amsterdamis mis merelt tulles on täiesti umbne ja turiste täis kes ull pilk silmis ringi traavivad ja shoppavad. hollandi väiksed linnad on etemad.

ja eile öösel ootasime konvoid mis amsterdami südalinna sildadest läbi viib. kui pool kolm neist läbi olime ja esimeses ettejuhtuvas sadamas vaba vett ei olnud siis võtsime öösõidu ette. paari tunni pärast nagunii koitis. päris kena oli öösel läbi amsterdami sõita, seltskonnas kaks suurt vanaaegset ja viis-kuus suurt jahti. muud huvitavat ei juhtunud kui et seesama vana purjekas võttis ette meid vähe nügida. lollakas hollandlane hakkas minema üldse vaatamata kas on keegi ees või mitte.

üldse see sildade taga vahtimine selle karja laevadega oli põnev manööverdus.

ja siis orienteerusime ijemuideni tulede järgi lüüsidesse ja kanalit mööda minema. öösel orieteerumine ja lüüsid-kanalid on ka asi mida tasub katsetada. esmapilgul ei saa tontigi aru kus on mis, tasapisi siiski jookseb paika.

öösel võtsime ka poole hollandi sisemerest, ijsselmeer st. ja siis tegime veel nii pika otsa et sattusime harlingeni.

tuul oli suht vali, 13 ms puhus paiguti ära, ilusa ilmaga tuleb hüvasti jätta. harlingeni mahamärgitud laevatee madalaim koht on 1.5 meetrit ja just praegu on spring tide. mis tähendab et numbrid kaardil on mõõna ajal nii nagu kirjas on. meil oli aega kella kolmeni, muidu voolab vesi alt ära. jõudsime siiski kenasti vett mööda kohale.

siit harlingenist on hea hommikul põhjamerele startida.homme anname tuld sest ilm kisub ülehomme õhtuks metsa ja 170 miili vaja ära sõita. Koit hiiumaalt tuleb hamburgi ja edasi kieli või brunsbüttelisse appi läänemerd sõitma.