Kraftige wind

poola jaht kes eile minema pani tuli kah vastu ööd tagasi. paar jahti on veel tekkinud, ühed soomlased käisid täna minemapanemise jutuga ja ajasid isegi kombekad selga aga kokutavad kah veel miskipärast siin.

molutame siin nüüd kolmekesi päeva õhtusse, raidi sõitis praamiga nynashamni, stokholmist lennukiga tallinna.

siin ulub päris kenasti, päästepaati hakkas üles tõstma, tõmbasime kõvemini kinni. merel püsis paigal. kuigi oleme saare taga ja künka varjus.

near gale pole torm, eile vaidlesime selgeks, saksakeelne termin on kraftige wind. nii et tormi vaibumist me siin ei oota. see on vaid vali tuul, see 30-35kn ehk kuni 20m/s võiks vaibuda põhiliselt homme hommikuks alates läänemere lõunaosast.

eri mudelite andmed on erinevad aga gotlandi nurgas maksimaalseks laineks ennustati täna 4.5m. hommikul plaanime võimalikult vara viimasele 190 miilile startida, hiilime piki rannikut ja kui gotlandi põhjatippu jõuame peaks laine juba vajuma hakkama. avamere ots on tühised 80miili. pealelõunal ja öösel seevastu on ilm suht soodus, haapsallu peaks jõudma siiski mitte enne lõunat.

käiakive pole kohanud. avastasime hoopis wisby pils’i. eile sõime kiviplaatide pealt juustu moosiga. üks sai anti ka. kohalik kiiks või ongi nii kultuurne. et lõpuks süüa saada tegme täna tatraputru.