Visbist Haapsallu

finito. kokku 20 päeva jahis elatud, pooled ööd merel. umbes 1500 miili. kahju oli jahti sadamasse jätta. 

eile päeval saime sõru sadamas jala maha. päris kena oli rootsi lipp saalingust maha võtta. sõrus täitsa vaikne, tehti kaminasse tuli, suppi ja kuumi pirukaid. hiidlaste lahkus on punkt omaette. sõru jazz tuleb see aasta kena, siis on jälle asja. koit sai ka koju, praamid ei käi eriti, hiidlasi veetakse nagu sõjapõgenikke ilma autode ja maise varata mandrile.

visbyst tulema hakates oli tuul veel 13-14ms ja kraftige wind laine ummikas veel alles. nii me lootsime gotlandi ranniku 40 miili läbida kuue-kaheksa tunniga. vastu tuult ja lainet rammisime aga 12 tundi. puhta mootoriga, olime kergelt saare varjus, selles lainesegadikus ei olnud mingit tahtmist avamere poole halssida. kui falmouthis või doveris lainet saime siis see oli sihuke soliidne inglise laine, pika perioodiga, gotlandi all aga paras segapuder. ristirästi, tükk siledamat, enamasti 2-3 meetrit ja vahepeal tõsisemaid mägesid ja orge. ja ebaühtlane. ja võttis kenasti prõmmima. vesi peaks pehmem olema. paar korda sai vöör lainesse ka aga jaht ronis üllatavalt hästi mööda seda segadust edasi. ainult kiirust ei saanud kuidagi üles.

edasi kadus tuul tasapisi ja sattusime täpselt madalrõhkkonna keskmesse. öösel oli udu juba nii paks et võis noaga lõigata, kõik tilkus. 0.8 miili kauguselt mööduva laeva tulesid oli näha nii 15 sekundit kerge kumana, see on siis kui tead kuhu ja kuna vaadata. laevad ei suvatse läänemerel teid mööda sõita vaid ajavad vagu sealt kust kütust vähem kulub. bardakk. nii oli päris põnev öö ais radari seltsis. laevu sagis ikka siit ja sealt risti ja põiki. paar kohtumist oli ka mida korrigeerima pidi. raadiolevi on ebaühtlane ja väikestel ei ole enamsti transpondrit. põnevuse moment ei puudu mitte. 

linnud olid tuule aetuna merele sattunud, ilm lausa tilkus veest ja suled märjad. tulid meie juurde varju. miskid tundmatud linnud, välimuselt varblase ja tihase ristsugutised, tiit ristis selle uuetundmatu liigi MollyBird. neli ööbis laeval, muutusid lausa tüütuks, istusid pähe ja nokkisd mööda riideid ringi, kaks kolisid kajutisse, kaks võtsid magada sprayhoodi all. kurjustasid tõsiselt kui öösel taskulambi neile peale juhtusin panema. koitma hakkas siis lendasid minema. hulga plärakaid jäi neid meenutama.

hommikul kiskus tuule jälle 12 meetri peale, see on nüüd ainus kord kus france meteo vähem ennustas. muidu võis selle prognoosi järgi kella õigeks panna. isegi ameerika 20nm miilise võrguga  laiatarbe/tsiviil GRE mudel on päris ok. ma saadaks eesti EMHI laiali ja võtaks ühe tõlgi palgale kes prantsuse mudelit maakeelde vahendaks. kõva kokkuhoid ja saab ometi õige ilmateate. eestis lõpeb muu navigatsiooniteenus ka, pooli toodreid pole veel väljas, valgustatud laevateedest võib siin unistada, liitsihtide tuled ei tööta, navtex ilmateadet ei anna ja see umbkeelne naisterahvas on tallinnradio’s ikka veel tööl. rootslased pole ses mõttes ka palju paremad, nende prognoos maabub navtex’le sama päeva kell 10.

rohkem polegi suurt jahuda, see saaremaa alune laine ei vääri peale gotlandi äramärkimist. haapsalu sõit oli juba tuttav tee.