Groningen

Kolm tundi rohkem kui nädal, ca 600nm. Viis ööd merel ja kaks ööd sadamas. Mõtlesime miks nii aeglaselt ja ilmselt Kalmaris oldud öö oli liiast. Läks laisklemiseks.
Jõle tervislik – viis kilo kartuleid, pluss porgandeid, rediseid, küüslauku ja sibulat. Ja ainult üks rumm ja jaopärast õlut ja veini.
Aare rehkendas välja et kui ta autoga sõites (5kn vs 100km/h) oleks samamoodi juhte vahetanud, pidevalt liikunud ja minimaalselt maganud siis sedasi ja selle ajaga saaks ca 16000 km läbi sõita.
Ja et see laevasõit on täpselt nagu sõjaväeteenistus – vahtkonnad, nõudepesu, tundmatu (kahtlane) seltskond, söögiajad jne. Jep. Võiks tõesti sõjaväeteenistuse kohustusliku purjetamisega asendada.
See viimane ots põhjamerel loopis kenasti. Kaks päeva enne seda puhus kenake põhjatuul, vana laineummikas oli üleval. Päris kenad lainemürakad voogasid. Vastutulevast purjekast oli enamasti ainult mast näha.
Tõusumõõna ajastus sai pääris hea. Cuxhavenist välja ja Delfzili sisse tulime nagu kaatriga.
Raidi tegi rippuva lehma pilti. Lehma viidi traktoriga üles riputatult karjamaale. Ju tõrkus, sunnik.
Groningenis nüüd otse vanalinna sadamas. Sõime snitslid ja vahtisime inimesi. Ja jalgrattaid. Peamiselt jalgrattaid. Siin parasjagu koolide tutipeod. Homme ka siin, magame välja ja paneme Aare bussi peale.