Porto

Galiitsiast Portugali Portosse. Starisime koidu alal kl 0700, mootoriga tulek 12h, tuult ei olnud pea üldse, kergelt õhkas vastu, purjed olid rohkem lengerduse vähendamiseks üleval aga eks veidi aitas kiiremaks ka. Swell vajus õhtupoole ka vähe alla. Päike paistis. Õgisime terve tee, hommikul Tõnu tegi värvlise omleti ja siis Kalev nõidus laeva varudest Raidile sünnipäevatordi ja siis tuli veel spargliga kanapraad otsa.

Vesi kadus paagist, ilmselt jäi kuidagi peldiku kraan lahti ja mootori varjus pumpas tühjaks.

Tulime jõge mööda veidi üles, Douro sadamasse. Päris südalinna ei saa. Sadamas anti väravakaardid ja öeldi et fishing village on 2 minutit kõndimist, kolepalju kohvikuid ja kaks pagariäri. Ei mingit huvi tõvetoomise kohta. Hommikul registreerite.

Ja kodanikud täitsa suvaliselt käivad siin ILMA maskita. Kuigi avalikul tänaval on enamikul ees. Aga sellist hullust et vihamaga joostakse ja rattaga sõidetakse siin küll ei tundu olema. Portugais tundub terve mõistus paigas olema. Ja portugali keelt ei pea ka purssima, inglise keeles kõik toimib.

Tegime nüüd Porto pidusöögi – seabass ja värske kartul ja porto vein desserdiks otsa. Kõik esktraklass. Eks koht oli ka populaarne ja puupüsti täis ja rääkimine suht võimatu.

Homme oleme siin linnatuuril ja eks siis kae kuidas edasi.

LInnaring tehtud Tiit-Tõnu 50km ratattega ja meie 17k sammu.

Tramm, köisraudtee, sillad, vanalinn ja mis kõik turistidele välja mõeldud. Ikka on mõeldud üksjagu. Laevakruiisidel ei käinud.

Aga Dona Antonia 10 aastane porto vein on laevas Ferreira veinitehase külastuse salakavala tagajärjena. 1816 on neil ka aga müüvad välja alates 1830 – pudel maksab 5600eur. 1960 aastatest saaks 500euriga.

Tiit-Tõnu said päeva elamuse kätte elektriratastega kiirteel 130’ga elu eest kimades.

Eile Portos, tänavakohvikus saime ikka petta mis petta. Kohv-klaas veini-õlu oli kõik 1.5 eur tükk. täna siin meie sadama kõrval (Duro Marina) Ville des Nouvos Gaia ehk linnast ca 5km eemal ‘kalurikülas’ oli seesama värk kokku 3.1 eur. Ja terve see rajoon siin on kalagrilli restoeane täis. 15eur medium seabass. Peab tunistaam et kalatoit on siin etem kui Galiitsias.

Tegime midagi metsikut. Ei pannud jopet selga kui linna läksime. Äh, kampsun tuli ka maha võtta. Ehk on mõte soojast pesust kombeka all nüüd selleks korraks ühel pool. Lissabonis lubatakse feel like 28deg.

Läheme kl 1700 kütusekaisse purjetamiseks hädavajalikku naftat võtma ja siis öösõit (või kaks) Lisboa suunas. Kui öösel sinna jõuame põrutame edasi. Tuult eriti ei ole aga no vastu ka ei ole. Oleme kerge kõrgrõhkonna servas ööpäevaks või nii. Nortada’t ei ole ega paista.

Süüa osta me ei saanud. Pisikesd marketid pandi pealelõunast kinni, pühapäev. Tiit-Tõnu käivad taksoga suuremas poes ära. Laev tegelikult kannatab ka kanaaridele purjetamise ära. Igas peidikus on midagi närida..