Lagos

Portugali kuldne rannik (liivakivid sihukest toonil) ehk Algarve. Lagos om suvituslinn, ehtne vanalinn, 6km liivaranda. Briti koloonia kes elabki siin sadamas. Kuigi siin oli iga karva elanikke paatides.

Delfiinid saatsid teele, nii tunnikese asjatasid mõnuga ümber laeva ja lustisid. Pealt kümne. Päris pirakad. Siis hakkas tuul tulema, 10-13ms ja läks andmiseks.

100nm, Portugali randa pidi all tulime kui kuuliga. Keskmine 7.14kn, lainesurfi sai 10.3kn näha. Autopiloot sai kõvasti rügada, bakstaagi laine oli nii 2-3 meetrit. Korda kolm läks ussi sõitma ka kui tigedam lainehari korralikult ära keeras.

Tee peal hakkas kostma Tenerife Las Palmase securite. Paneks otse? Paari päevaga kohal.

Uimasime viimast otsa et valgeks läheks aga ikka jõudsime hommikul kl 7 kohale. Sild ja reception on siin üheksast opereeritavad. Kaks rootsi laeva ka ootel. Mõtlesime et jõuame lõunaks. Päike lõõskab juba kaunis hullusti, kuhu me sattunud oleme.

Kaks nädalat sai täna täis.

Eile oli rannapäev. Vedelesime selle lõputu ranna peal ja käisime ujumas. Vesi okey.

Siin on muideks veel ‘low season’. 31eur päev kuni juuni keskpaigani. Milline see high veel on võib arvata, siin rannikul on 1 päev vihma suve jooksul, maatuuled, ookeaniswelli ei ole, laine 1m kanti. Pidi olema kohalike kiidujutu järgi üks parimaid kohti maailmas kus purjetada.

No ja praegu lähemegi Cadizi suunas sedasi naljakalt nahinal 5-6km kiirust, tuul paras, lainet pole, päike lõõskab. Rally otseülekanded veel otsa. Täitsa naljakas on nüüd siis ka ilusa ilmaga purjetada.

Käisime eile jaapani-hiina söögimajas Dragon. 13eur – söö nagu jaksad. Hea ka, sushi, teriaki ne. Vitsutasime ikka neli ringi täitsa tõsise tempoga, muudkui kirjuta menüüs numbrid maha ja tuuakse lauale. Loodetavasti ei õgi kõik kliendid niimoodi, see lõpeks neile pankrotiga. Korra juba hoiatasid et seda näe on meil veel ainult kaks portsu.

Siin kasvavad ka pannkoogipuud. Õitsevad praegu, eelmise aasta kuivanud pannkoogid on otsas, värsket saaki kahjuks veel ei ole.

Õhtul naljalt enam maskifanatte linnas ei olnud. Mõned. Turiste on siin üksjagu ja sadamas/linnas elu rahvusvaheline.

Öösõit 120nm Cadiz’i. Siin on pinnavõrke ja kalafarme kõik kohad täis. Läbi Gibraltari saamiseks on viimane aken esmaspäeval-teisipäeval, siis hakkab vastu uluma. Generaalplaan näeb ette jala mahatoetamist ka Aafrika mandril, Marokos, Hispaania enklaavis Ceuta’s. Siis hakkame vaatame kuhu ja kuidas vastutuulega edasi nihkuda ja kuskil 5-6 juuni paiku lendame tagasi.