Borholm

kallast näeb harva, sidet pole. üritasin vahepeal aga ei toimi. bornholmist tegelikult juba möödas, peaaegu ölandi külje all.

eile saime kieli kanalist tulema, ilma maksmata kusjuures. maksmine ja üldse on see kanalivärk sakslastel üliarenenud. võrreldes hollandiga. esiteks muidugi hollandlased raha üldse ei tahtnud ja raiskasid ilmatuma hulga elektrit, tööaega ja rahvuslikku rikkust meile sildade lahti  tegemiseks. teiseks lüüside tuled ja kogu info on sakslastel selline et nad ainult ise sellest aru saavad. kümme tuld näitamaks seda mida ka kahega saab näidata ja mitte üks foor vaid topelt lähenemisalad. nii me ei saanudki aru kus tont me seda kanalimaksu maksma peame, sõtsime pärast tagasi lähimasse silda, sealt ligi ei saanud, verboten, achtung jne. proovisime lüüsi juurde minna seal hakati raadio teel ja valjuhääldist  naagutama. ei taha pole vaja, sõitsime siis minema.

hiljem üks minitraaler tiirles ja kopter ja isegi kursantidega sõjaväe kahemastrline päästepaat näis kahtlane. mõtlesime et ajavad meid taga.

ja siis läks tants edasi tankimisega. käisime neljas sadamas ja naftat ei saanud. tigedaks teeb, kitsas sadamas viie tonnise jahiga manööverdamine vahest läheb hästi ja võib ka mitte minna. isegi ilmatuma pirakas olümpiasadamas tanklat pole. euronormid vms on ilmselt sakslased segi pööranud nagu eestiski. vee äärde ja tankur. kulla kodanikut tassige kanistritega ja siis võib merre loksuda. lõpuks juhatati ainsasse kieli lahe äärsesse sadamasse kus tankla.

selleks hetkeks oli kell täpselt viis ja üle viie ei tohi töötada muidu naaber kaebab. tankurmehel oli võti juba lukuaugus. keelitasime, rääkisime tormist jne. ja kaks metssea konservi. ja saime nafta. konservid ta söödab ilmselt koerale sest seal pole silti peal rääkimata parim enne kuup ja margist. või viskab kindluse mõttes minema. pisikud ka ju.

saksamaa jättis üldse nadi mulje. ilm ka näru. vastik rahe moodi külm vihm otse näkku.

ja siis vee, Koidu ja toidu saime ka pardale ja läksime vastu õhtut merele minema. lahkusime niiöelda pimeduse katte all.

merre on tuhandete kaupa tuulikuid ehitatud. enamasti need ei pöörle.

midagi teab mis huvitavat ei toimu. sööme head paremat, rosinakukleid salaamiga, mehhiko patat saksa bockwurstiga, rullmnopse on ja hiiu leiba on ja ruts teeb moment pannkooke.

tuult on ja pole ka. eile ikka enamasti oli. praegu on 5-7m/s külgtuul ja teeme kena 6-7 sõlme, vahtu jookseb külje pealt. eile oli taganttuul puhanguti 11-12 m/s ja avamere laine kippus ahtrit ringi keerama. kui peldik ja kööginurk suuremad oleks ei saaks muidu kasutada kui ennast kinni aheldades.

eile Koit jättis miskipärast rasvase prae söömata. vilets praad oli ka muidugi. või tõesti meri mõjub:)

homme hommikul plaanime olla gotlandil.