Gouda

otterdami sisse ei põiganud, jäi viis miili teest kõrvale.ei hakanud sinna suurde sadamalinna ronima. gouda raudteesild avati alles veerand kümme ja jäimegi õhtul goudasse paika.

jahtsadama kanal oli täpselt kiilu järgi kaevatud aga saime sisse. hommikul oli vesi kriba madalamal ja saime ka välja. kiil on ilmselt lühem.

tea kas gouda on gouda juustuga seotud. igatahes paduturistidele on miski eeslit kandva mehe kuju ja raekoda kus turiste petetakse kellamänguga. mis ei ole kellamäng aga kenasti kõlab see helindus küll. 
kujud ronivad välja jne. värviline. kõrvalkiriku kellad on ehtsad. väga kena linn igatahes.

kuna sisemaa siis läksime biifsteekidele üle. need on siin A4 formaadis, ca 6x suuremad kui tavaliselt.

hollandlasi on raske paika panna, et miks nad sellised on. omavahel geenid rikutud? vähe röövvallutatud? igatahes on nad siin eluga nii rahul, kellegile midagi tõestama ei pea. sajandeid paigas. mis paistab näost välja. eriti kui kaks õlut sees või päikese kätte satuvad. muidu lahked, kastavad lilli ja pakuvad siis möödujale ka et tahate ka dushi.

täna sõidame amsterdami poole, 27 silda vaja lahti paluda. me oleme enamasti ainuke kes praegu sõidab,  hollandi riik on metsikult elektrit meie pärast kulutanud ja liiklust tropanud. viie ajal hommikul startisime, sellesama gouda raudteesilla pärast, seda avatakse jaopärast. pool tänast teed juba seljataga, amsterdami lähema kolama, aega maailm sest südalinnast lastakse konvoiga alles öösel läbi.

kanaliäärne on nagu väljanäitus, elamine ja iluaiad on kanali poole suunatud. pilte on metsikult. kuidas nad siin selle veega toime tulevad on täitsa naljakas. kanal on enamasti meetri kahe jagu poldrist  kõrgemal. siis on linnades kraavid  mis on seal vahepeal ja vesi püsib sees. ja eriti popp on maja vette ehitada, või parkla. vesi ümberringi nagu vallikraav. ja see on ka miskil imelikul kõrgusel allpool. ei uputa ega kopita, ja tagatipuks vesi voolab ka kuhugi.