Sandhammaren

sattusime üle mõne aja telefonilevisse, rootsi lõunatipp. sandhammaren. järgmine suurem lomp on ees ületada, gedserini 100miili, öösel jõuame taani vetesse. homme õhtuks saksamaale.

hommikul käis soe front üle. kuuest kraadist sai mõneks ajaks kolmteist ja väike tiba vihma. kalmarist välja sõitsime gennakeriga ja pool ööd takkapihta. ongi vist pikeim gennakeri ots. hakkas juba purje moodi asi tunduma. 4-6ms tuul ja sama palju kiirust, lainet selle tuulega veel ei ole. kokku päris kena sõit. laev läks nahinal.

praegu on täitsa plekk. kulutame naftat. sprayhoodi all termoandur näitab 23 kraadi. mis on ilmne vale. aga ei seganud väljas ilma kinnaste ja paksude kampsuniteta söömast. raidi üritas isegi päikest võtta. ikkagi liepajast juba lõuna pool.

urmas eile, kui kaardi vastu huvi hakkas tundma, leidis et me polegi eriti liepajast kaugemale jõudnud. sama laiuskaad. tõsi jah. 

kahtlaselt palju rootsi sõjalaevu. õhtul vooris neid vastu ja lõunapiiril on ka keti moodi väljas. sõjakas riik. kuigi mõned tunduvad rohkem krundiga üle võõbatud kalakünadena. neid kalapaate on ka tüütult palju.

radari testid – öösel paar kalakat õnnestus avastada mis ais transpondrit ei kasutanud. samas vihmapilve taustal purjeka saab kätte küll aga peab oskama, ca 1.5 miili pealt, käsihäälestusega ja siis peab ka radaripilti jälgima. automaatika ei tuvasta. metalli sisaldavad sõjardid ja kaubakünad seevastu on korralikult ka automaatikaga peal ja alarm automaatne. 16 miili raadiuses saab suurte künade pildi ette. vihmafrondid ka. 

dekivalgustus mis üles sai on super. öösel purjesid majandada ikka hoopis teine tegu kui pealampidega võimlemine. dekk valge, kuhugi ei koperda, kõik leiab üles.