Elburg ja Marken

elburg. sinna maandusime eile. asub mastiteest kõrval, kaatrid pääsevad seda kanalit mööda ringiga välja ka aga jahid mitte. sillad ees, max 12m. niisiis sinna ja tagasi. aga asi oli seda väärt küll.

elbur on ikka täitsa eriline. neljakandiline vallikraav, kahurid ja laskepesad nurkades. ja see mis sinna keskele jääb on ehe 16-17 sajand. igavesti suur ala kusjuures. oli üks uus garaaziuks ja veel nipetnäpet. autod uste ees. muu suht iiidne. omanik teeb korra sajandis suure töö ära, näiteks värvib aknaraamid. ja kõik. ja kõige lahedam et see jääb nii palju kõrvale et turistidele see ehitud küll pole. seal lihtsalt elatakse. enamik külalisi ilmselt ongi laevadega.

käisime hiinakas, no ei jõua kõike nahka panna. suurte liudadega tassivad ette. kogu see hunnik kolme peale 24 euri, surprise menu. ilmselt kõik mis kokal päeva jooksul üle jäi. lihavaagen pisteti nina all põlema, ju desinfitseerimiseks.

hommikul võtsime ette üle iljssemeeri purjetada, markermeer’i. kalurisaar, küla nimega marken. täitsa purjetasime. tihttuules ja pautides. see mootoritärin läks juba tüütuks. 3-4m sügav, laine nagu väinameres, terav ja peksab. aga mootori lärinast olime priid. 

no see marken on samamoodi omapärane. et aru saada peab nägema. nukumajade moodi majad. enamasti puust. pisikesed. karjas koos. kui internetti leiab saab pilte. seniks peab uskuma et teist sellist jälle ikka ei ole küll näinud. väike sadam aga koha isegi leidsime.

homme raidi sünnipäev, tehakse välja. ilmselt torti. sõita pole ka plaanis. vedeleme siin või võtame vastaskalda ca 6 jahisadamast mõne ette. monnickendam.

me oleme nüüd pea amsterdami külje all. hakkame otsa ringi keerama. amsterdami minna pole plaanis. loll suur linn, ei midagi erilist tegelikult kui muu hollandiga võrrelda. veel lollemaid turiste täis, eelmisest korrast juba sai villand. siir välja sõita on nüüd kaks võimalust, kas läheme ijmuidenit mööda põhjamerele või den helderi kaudu. sõltub ilmast.