Vollendam, Amsderdam ja Alkmaar

eile raidi sünnipäeva väärilisemaks tähistamiseks siirdusime teisele mere kaldale. vollendammi. rahvast ja käramüra rohkem kui markenis. liiati markeni dushi all raidi küll euro sisse toppis aga pesi ikka külma veega. ja mart jäi peldikusse kinni. kah raha eest. muidu lihtsalt vedelesime siin terve päeva ära. lihtsalt igav hakkas, keerasin ajavitek juba laeval kruvisid üle.

muidu marken oli ikka ehtne turistilõks. päevitav raidi segas japse ja muid piltnikke maju pildistamast. piilusid teda ja siis tuli nn. lipupilk. kes sinimustvalget näeb see jõllitama jääb. mõistus otsas. hollandlased ka enamasti. sakslased sadamates vahest suhtlevad, kui aru saavad et eestist siis suhtumine on väga positiivne. muid lippe pole näinud. kielis paar prantslast oli ka.

üks kena asi veel, sadamas praeti kala. korralik värske filee. tea miks teised selle peale pole tulnud.

merel keeras 10-13ms külma tuult. sadamasse saime jahi siiski kriimuta sisse. üldse ühegi kriimuta seni läbi ajanud.

vollendammis kees laupäeva õhtu. võtsime sadamas kellegi erakoha. muidu külaliskais olid jahid juba kahe-kolmekaupa poortis kinni. laiasime linna peal, raidi üritas pressida ennast usklike erapeole, ei lastud. ja diskole ronida, kaks meerit tühja ruumi tekkis ümber. hahaa, lahe. ma filmisin ajaloo huvides. see õhtu sai hiinakas peetud. hea hiinakas juhtus.

täna siis keerasime vööri kodu poole. purjetasime amsterdamini, sealt südalinnast kaarega mööda ijmuidenile, eelmine kord nägime seda ainult öösel ja edasi den helderisse suunduvasse kanalisse. zaandammis, tee peal oli linnas hull mürts, pritsumehed, laat ja kontserdid – rock ja segakoor suht kõrvuti.

25 miili on veel põhjamereni minna, sattusime kohta kus maju on vähem kui jahte, väike linn aga tervelt viis jahisadamat. alkmaar nimi, linna tiirul ei leidnud enam midagi pildistamisväärset, peale urk-elburgi-markenit jne on need vaiksed väikelinnad lihtsalt üks holland.

ilm on suht näru, külm tuul ulub puhanguliselt üle 10ms. markenmeeril selle ilmaga sai puri nii tihedalt kokku furlingusse et ei tahtnud enne alkmaari enam lahti rulluda. naljakal kombel sadamas kontrollides oli kõik ok. raymarine tuulemõõtja viskas ka vedru välja, paar päeva tagasi hommikul oli vakka, öösel müristas, tea kas sai mastist staatikat. päevaks sai veel elustada aga täna kooles lõplikult ja hakkas segast panema.

teist korda õnnestus täna online interneedus saada. miski koduvõrk. pildid said üles.