Den Helder

viimane holland sai eile läbi. den helderisse on suht igav sõita, lagedad sirged kanalijupid, 19 silda ja üks lüüs. praegu oleme juba tõusu mõõna ja põhjamere äärses kuningliku jahtklubi sadamas. krabid panevad mööda kaid ringi. mousseleid võib söögiks korjata.

see kuninglik tähendab siin seda et hind on kuninglik. ja ülimalt turvaline on ka sest ümberringi military terrain ja sõjalaevad. lapilisi uitab karjadena ringi. väljasaamiseks on must nupp ja värav nagu vanglas, katsetasime, tagurpidi ei käi. helistasin õhtul sadama manageerile et kuidas tont me linnast tagasi saame. no saime siiski.

mart virutas rannast austrikarbi ja jäi vahele. ära aeti. military karp.

toll käis kah külas. hambuni relvastatud ja ohtlikud. istusid kokpitis, toimus vestlus teemal drugs and cigarets. mart jäi süüdi paari paki suitsu riigist väljaviimise katses, aga minema saime nad sellega et ütlesime et raidi on parasjagu linnas pulbrit rahaks tegemas ja jahis pole midagi. jäid sellise asjakäiguga rahule.

lapilistel on siin oma jahid, dessantkaatrid ja sõjapurjekad ja mis kõik veel. päris uue relvatusega laevu on kaugemal kais. igavene vinge meremuuseum on siin ka. miinijahtija ja allvelaevaga. kahureid ja radareid kõik õu täis.

ootame aega parajaks et õhtuse mõõnaga merele minna. tuul ulus ka üsna lõunani välja. plaan selline et kaks ööd merel ja olemegi saksamaal cuxhavenis väljas. mart saab seal oma suitsud ette näidata.

jahti on kohe kena vaadata, tallinast startisime siis veeliini näha ei olnud. nüüd oleme selle nii tühjaks söönud et istub juba täitsa normaalselt vees.