Kuramaalt Bornholmi

Kuramaalt Bornholmini.

Ventspilsi kandis saigi tuul otsa, keeras vastu ja gennaker kukkus kokku. Hakkasime naftapressi kasutama. Ja võtsime (vähe) konjakit. Ja see oli vist viga- et kui merel nii peeneks lähed siis hakkab juhtuma. Esialgu juhtus see et sõitsime pilve poole ja alla ja baromeeter näitas ’change’ ja ’rain’. Arvata et loll baromeeter ja ilmateade ju oli tuuletu mis tuuletu. Või Raidi tõmbab tuult ligi (Virtsu kandis öösel oli tal ka miski jagamine selle ja rehvidega).

Ahjaa, läks meelest, veel sai Raidi sõita liitsihi järgi. Hoidis kenasti tulede järgi keskele. Virtsu kandis. Aga kaubalaeva tuled olid.

Teine öö merel – kella ühes öösel ees kajutis olla raske ja magada ei saanud, ameerika mäed. Vahepeal kaaluta olekus ja asjad otsivad kohta. Paiguti puhus 15ms ära ja 10-12 oli tunde pikalt. Keset lompi võtab päris laheda mäsu üles. Mujal laevas otsisd ka asjad teed kappidest välja. Ago dzinn ja limonzello vennastusid kolinal. Vihma kallas päiksetõusuni täitsa ladinal.

Päiksetõusuga rahunes vähe maha sai jälle groot üles aetud, pool tundi jahmerdamist, rehvid loomulikult sõlmes ja selle lainega mastis käimine on lahe. Nipet näpet veel sassis. Lisaks sai läbimärjaks.

Aga teisipäeval õhtuks saime 6kn keskmise graafikule praktiliselt järele. Terve päeva alla 7kn kiirus eriti ei kukkunud, hea hoo sai sisse. Nii jõuame neljapäeval saksa.

Muidu on nii vähe aega, arutasime, et pole aega isegi kaarte mängida. Või teistpidi milleks nii metsikult rableda et kaarte mängima hakata. Pole nagu midagi teinudki aga kell juba õhtus. Lõuna sai alles kl 16. Täna on teine liha-päev. Kalevil oli hommikul eilsest lihatükist liha-pohmakas. Tegi öösel salaja putru. Nüüd jättis osa kamakast reservi.

Laeval jebib ajusid akumonitor. Akude pealepanemisel jäi kaks juhet ühendamata. Aga üks pistik jukerdab ka ja jukerdab. Kapiuste nuppude hingeelu on ka keeruline aga sai selgeks.

See valamu esimeses kajutis leiutab uusi viise kuidas elu keeruliseks teha. Nüüd siis märg kombekas kõlkus nagis sedasi et tegi kraani lahti. Alt oli muidugi väljaviik kinni. Ma olin sellele valamule sihtotstarbelise kasutuse leidnud. Ideaalne sokihoidja. Et siis seekord valamu hakkas ise oma peaga sokke loputama.

Kolmas öö merel – jätsime konjaki rahule ja hoopis teine tera. Puhkeöö. Aga tuult ka ei olnud. Akud tahtsidki laadimist.

Küte sai ka ööseks sisse. Barankad ei ragisenud enam hamba all.

Hommik nagu kuurordis. Päevakava on kujunenud nii et ca kl 11-12 ärkab viimane ööst uimane ja siis hakkab toimetamine ehk söök. Kes teeb see peseb nõud, Raidi reegel. Seni Raidi on teinud. Täna päev algas ujumisega. No või mis ujumine, pehmelt öelda külm. Nüüd oleme Bornholmi külje all, saime side otsa ja ilmateateid uuendada. Kalevil on lõunnaks ühepajatoit planeeritud. Tahab ka nõusid pesta.

Vastu hommikut Kalevi vahi ajal politseipaat vaatas üle aga ligi ei tulnud. Praegu uus ja uhkemat sorti sõjakas passib läheduses. Läheme tema keelualast ja mänguväljakult just üle – military übnungsgebiet. Gennakeri järgi tal hea ilmselt hea harjutada.

Läheme nüüd otsejoones edasi Fehmarni peale, sealt silla alt läbi ja peaks neljapäeva õhtuks Kieli kanalisse jõudma, sealt veel paar tundi edasi Rendsburgi. Tuul soosib kuigi vähevõitu on teist. Kui tundub et ei jõua siis jääme Burgstaakenisse.

Moraal on kõrge, Raidi arvas et kolm kuud on paras merel olla.