Rotterdam

2 ööpeava ja track ca 250nm. Startisime 0600 Helgolandist ja 03.juuli 0500 olime Rotterdami viiva kanali suudmes.

Den Helderist edasi läks vähe lihtsamalt, tuul tuli vabama nurga alt, kujundeid ei pidanud kaardile joonistama. Tuult oli ikka ka üksjagu, groot rehvis ja fokast ainult väike lapike väljas. Öösel tuul vastu hoovust mis võttis laine järsuks ja teravaks – ilgelt paugutama. Ees kajutis taob siis nagu sepahaamriga.

Kruuisilaevad on merele roostetama toodud. Karja viisi. Transpondrid ümber nimetatud – Mein Shiff 1, Mein Shiff 2 jne. Miljardite eest laevu roostetab offshore ankrus.

Raidi öösel võitles Kaka’ga. Kihutas eest läbi ja pautis veel korra pihta. (Kaka oli ka purjekas).

bty

Kajutis valitseva atmosfääri lõi hernesupp.

Öösel pool tundi und jäi ehk sest sihtisime koidikut et sagimise sisse sõita ja siis olime kõik passimas et pihta saada kuhu ja milestki mitte ilma jääda. Sissesõit on 15nm aga läheb tugeva vastuvoolu tõttu oma neli pool tundi. Laevu sagib läbisegi igasugu karva ja suurust alates veetaksost kuni konteineripeletisteni, liikluskontroll on lobapidamatusega, muudkui Galateia tee seda ja tee toda.

Selline näeb välja AIS transpordrite pilt kogu sellel 30 km pikal sadamaalal. Mitu kolmnurka on?

Pidulikku tolli või kiirabi vastuvõtukomiteed ei tulnud. Hollandlased tunduvad üldse mõistlikud, sakslased kui ikka ära keeravad siis korralikult. Maski-jama ma mõtlen.

Tuulevarjus peame nüüd olema nüüd kuni esmaspäeva õhtuni.

Saime õigel ajal jalust, päeval siin kohvikus läksime väljast sisse sööma sest klaase pidi laual kinni hoidma. Tuul tahtis ära viia.

Saime linnasüdamesse väiksesse sadamasse lukskoha. Tundub pea ainus koht peale kohalike uhkete vanalaevade, vedas, kui 1030 vaatama läksime üks just pani minema. Naabri laev on ehtne 1918 kanalipargas ja oli eelmine aasta Tallinnas.

Raidi on nüüd juba peaaegu konditsioonis. Laevas on jälle tort ja korda kolm dushi all käidud. Plaat sai peale, tal on selle nädala tund (gooti või mis rock-see-ongi) kuulamata. Momendil naudime Rotting Christ. Mädanevad Kristlased, Kreeka rahvamuusika. (Kaval ka, startisime pühapäeval, ta võttis pühapäeva õhtul ka juba ühe nädala välja).

Homme oleme ka siin kuna koht okei, magame välja siis peame plaani kuidas täpselt kanaleid mööda esmapäeva õhtuks Vlissingeni täristada ja vaatame Roterdami.